Fakultatív kirándulási lehetőségek

Fakultatív kirándulási lehetőségek

Nagyatádi Turisztikai Központ és Hadipark

– Az országban egyedülálló Katonatörténeti Kiállítás négy nagy téma köré épül: bemutatja az országos szinten kiemelkedő magyar és nemzetközi egyenruha gyűjteményt, emlékeket az I. és a II. világháborúból, válogatást a Magyar Néphadsereg haditechnikai felszereléseiből és a német veteránok adományaiból.

– A tárlat a szabadtéri haditechnikai bemutatóval folytatódik, ahol a nagyméretű haditechnikai eszközök, harcjárművek pl: harckocsik, repülőgépek stb. láthatók.

Az épületben lövészetre is van lehetőség!

[tm-pg-gallery id=”3329″][/tm-pg-gallery]

Városi Múzeum

Nagyatád történeti gyűjteményének bemutatása. Továbbá a  múzeum – időszaki kiállítások révén – bepillantást nyújt a mai társadalom, továbbá más társadalmak és kultúrák működésébe is.

[tm-pg-gallery id=”3331″][/tm-pg-gallery]

Csónakázótó és Szoborpark

– A Csónakázó – tó mellett elhaladva, egy kellemes sétával juthatunk a Nagyatádi Nemzetközi Faszobrász Alkotótelephez, amely 1975-ben tartotta első alkotóidényét. Az eltelt évek során 160-nál is több nagyméretű, szabad teret igénylő faplasztika született magyar, és a világ különböző országából ideérkező szobrászok munkája nyomán. Az itt alkotó művészek a környék erdeiből származó fákból készítették monumentális alkotásaikat, amelyek nem csak itt, hanem a város több pontján is láthatóak

[tm-pg-gallery id=”3335″][/tm-pg-gallery]

Csurgó (Nagyatádtól kb. 30 km)

– A település érdekessége a nemrég létesült Történelmi Park , amelynek 10 állomása országunk történelmét eleveníti fel változatos eszközökkel. Legkedveltebb attrakció a palánkvár. A gyógynövénykertet végigjárva a régi magyar nagyasszonyok szorgalmas és küzdelmes életét is felidézhetjük.

-A programot hangulatos Borkóstoló zárja a 400 éves Csokonai pincében, ahol Ilia Csaba, a Csurgói Borlovagrend Nagykövete várja a vendégeket.

[tm-pg-gallery id=”3338″][/tm-pg-gallery]

Đurđevac – Molve (Horvátország) (Nagyatádtól kb. 60 km)

– Utazás autóbusszal a horvátországi Đurđevacra. Útközben Molvén a fából készült gótikus Mária szobrot őrző Nagyboldogasszony plébániatemplomot tekintjük meg, amely híres zarándok hely.

– Đurđevacon városnézés keretében a 15. századi Öreg várba látogatunk.  A török ostrom idején a vár egész környéke elnéptelenedett, csak maga a vár állt ellen az oszmán támadásainak. A hagyomány szerint miután a védők kifogytak az élelemből, utolsó csirkéiket cselből a törökre lőtték ki, akik látva a védők ilyen bőségét, eltakarodtak a vár alól. Ettől fogva a szentgyörgyieket csak csirkéseknek nevezték.

– A Vár ma egy galériának ad helyet, melyet megtekintünk

– Utána a szőlőhegyen, az apró borászatok egyikében igazán finom borokkal, és egy kis piknikkel várnak minket.

[tm-pg-gallery id=”3341″][/tm-pg-gallery]

Kaszópusztai kisvasutazás (Nagyatádtól kb. 20 km)

– Utazás autóbusszal Kaszópusztára, onnan erdei kisvasúttal erdők között, csodálatos tájon haladunk a Baláta-tóhoz. A Baláta –tó Közép- Európa egyetlen ősláposa, természetvédelmi terület. Megismerkedhetünk e táj sokszínű élővilágával, amely felejthetetlen élményt nyújt az itt kirándulóknak.

– Az erdei pihenőnél piknik is várja a vendégeket.

Itt található még a Lombkorona tanösvény , amely hosszát és magasságát tekintve is egyedülálló Magyarországon. Mintegy tíz méter magasan mutatja be a belső-somogyi gyertyános-tölgyes erdő élővilágát.

A közelben található egy vadaspark, amely szarvasok és vaddisznók otthona.

[tm-pg-gallery id=”3344″][/tm-pg-gallery]

Kisbajom (Nagyatádtól kb. 20 km)

– Utazás autóbusszal Kisbajomba, amely a somogyi erdőség közepén található, picike zsákfalucska, egy igazi „ékszerdoboz”. Itt megtekintjük az országos műemlékvédelem alatt álló református templomot és a skanzent, amely a hajdani népi építészet emlékeit őrzi.

– A délelőtt során kovácsbemutatóban, lovaskocsikázásban, kosárfonásban és sajtbemutatóban lesz részünk. A programot kemencében sült langalló, pálinka és házi szörp kóstolás egészíti ki.

[tm-pg-gallery id=”3348″][/tm-pg-gallery]

Nagysallér – Vidrapark (Nagyatádtól kb. 20 km)

– Utazás Nagysallérba. Az itt található vadászházban Trófea Kiállítás és Helytörténeti Múzeum látható. A vadászház mellett került kialakításra a nagysalléri vadaspark, amely Magyarország öt nagyvadja közül a gímszarvasnak, a dámszarvasnak, őznek és muflonnak ad otthont és nyújt lehetőséget a látogatóknak, hogy természetes környezetükben figyelhessék meg a vadakat. A közelben épült egy kis fakápolna, amely a Hubertus misék megtartását is lehetõvé teszi.

– Rövid erdei sétával közelíthető meg a petesmalmi tórendszer mellett található „Studinka László” Természetismereti Központ, amelyet egy régi erdészházból alakítottak át. A gróf Széchenyi Zsigmond, báró Schell József és Studinka László által kedvelt erdészlak falai mai is őrzik az elődök szellemét, amelyről az emlékszoba ad tanúságot. A tórendszerben számos vidra él, de azoknak a látogatóknak a kedvéért, akiknek a természetes élőhelyükön nincs szerencséjük megpillantani őket, a bejárat közelében egy külön kifutóban bemutatják Lucát és Aladárt, a két mentett vidrát.

[tm-pg-gallery id=”3351″][/tm-pg-gallery]

Barcs – Drávaszentes (Nagyatádtól kb. 50 km)

Látogatás a barcsi Helytörténeti Múzeumban, amely a település életét és kultúráját mutatja be. Ezután séta a vadregényes Dráva partján.

Drávaszentesen található Dráva Kapu Bemutatóközpont a Duna – Dráva Nemzeti Park természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismerteti meg a látogatókat.

[tm-pg-gallery id=”5949″][/tm-pg-gallery]

Gyékényes-Őrtilos – Borkóstoló a Vázsonyi pincében(Nagyatádtól kb.60 km)

Gyékényesen rövid séta a kristálytiszta vizű bányató mellett, amely valódi horgász- és búvárparadicsom.

Őrtilos a Duna-Dráva Nemzeti Park egyik gyöngyszeme.

A közeli Szentmihály hegyről látható a Mura és a Dráva folyó találkozása.

A XIX. század végén épült hegyi kápolna megtekintése után a programot egy finom ebéddel egybekötött borkóstoló zárja az itt található hangulatos Vázsonyi pincészetben.

[tm-pg-gallery id=”5954″][/tm-pg-gallery]