Városi séta

Városi séta

Kedves Vendégeink!

Rövid sétára hívjuk Önöket Nagyatádon, a gondozott parkjairól ismert kisvárosban, ahol a természet és az épített környezet harmóniája uralkodik. A belváros és környezete az  „andantéban ballagó„ gyalogos kirándulóknak kínál sokféle, felejthetetlen élményt.

Szálljunk ki abból, amiben vagyunk: járműből, gondból, időből… – és nézzük meg azt, ami nem siet. Az egészséges vidéki levegő, a parkok fény-árnyék játéka, a csend, a vidáman csörgedező Rinya patak, a kulturális és történelmi emlékek felejthetetlen élményekkel és igazi vidéki életérzéssel ajándékozzák meg az idelátogatókat.

[tm-pg-gallery id=”3458″][/tm-pg-gallery]

Tartsanak velünk!

A Hotel Solartól induló sétánk első állomása a szállodával szemben található Széchenyi park, amely természetvédelmi terület. Árnyas padjaival, köztéri szobraival kellemes pihenőhelyül szolgál.

[tm-pg-gallery id=”3787″][/tm-pg-gallery]

Évszázados fái között bújik meg a gyógyfürdő, amely országos viszonylatban is kiváló gyógyvizével Nagyatád legfontosabb idegenforgalmi vonzereje. Az épület melletti első világháborús emlékmű, a hősök szobra Sárdinecz Ferenc alkotása.

[tm-pg-gallery id=”3462″][/tm-pg-gallery]

Nem messze tőle, észak-nyugati irányban a nemrég felavatott II.Világháborús emlékmű található, amely Bors István, kaposvári szobrász műve. A félig figurás, félig absztrakt alkotás bronzból és gránitból készült. A haranglábszerű toronyformán a két nyitott oltárfülke egyikében Nagyatád város címere látható. A gránittalapzat a hősök nevét őrzi.

[tm-pg-gallery id=”3466″][/tm-pg-gallery]

A parkból észak felé továbbhaladva a Hild –sétányra jutunk, amely „kapujában  „ fából készült emléktábla mutatja, hogy Nagyatád két alkalommal is megkapta a Hild díjat, amelyet a településfejlesztésben kiemelkedő eredményt elérő településeknek adják.

A park körül keleti irányba sétálva mintha megállt volna az idő. Az elmúlt század elején épült, városképi védettséget élvező, eklektikus stílusú házak előtt visz az utunk.

Egy szépen felújított, régi polgári házban kapott otthont a Városi Múzeum, amely Nagyatád várossá nyilvánításának 25. évfordulóján, 1996-ban nyílt meg. Múltidéző kiállításának gyűjteménye Nagyatád és környéke dokumentum és tárgyi együtteseit őrzi. Rendszeresen szerveznek időszaki kiállításokat is a legkülönbözőbb, érdekes témákban is.

[tm-pg-gallery id=”3468″][/tm-pg-gallery]

Továbbhaladva feltűnik a régi tűzoltószertár épülete, amely az 1800-as évek végén épült, él élénk színfoltja a városközpontnak.

[tm-pg-gallery id=”3793″][/tm-pg-gallery]

Harangszó töri meg a csendet a Ferencesek 1761-ben épült neobarokk stílusú műemléki temploma felöl, amelyhez délről L alakú kolostor is kapcsolódik. Külső megjelenése, valamint felújított freskói és oltárképei miatt Somogy egyik legszebb és leggondozottabb temploma. A homlokzati tornyos épület belseje kórusból, három hajóból és szentélyből áll. Előtte Szentháromság szobor látható.

[tm-pg-gallery id=”3469″][/tm-pg-gallery]

A katolikus templom mögött található a Haditechnikai park, amely Nagyatád katonaváros múltját idézi. 2002-ben került sor a megnyitására a 69. Harckocsi Ezred Baráti Körének köszönhetően. A Hadiparkban kiállított eszközök és tárgyak nagy részét a Baráti Kör tagjai és az ezredben egykor szolgálatot teljesítő katonák gyűjtötték össze. A kiállításon harci járművek és harci technikai eszközök láthatóak.

[tm-pg-gallery id=”3471″][/tm-pg-gallery]

A mellette lévő Turisztikai Központban kapott elhelyezést a Haditechnikai park érem, egyenruha, és más háborús relikviáinak gyűjteménye. Az épületben az információs szolgáltatásokon kívül más, a város történetéhez szorosan kötődő állandó kiállítás is megtekinthető.

A központi parkot elhagyva utunk természeti szépségek felé vezet. Néhány perces sétával elérjük a Rinya-patakot, amely a Malomárokkal együtt öleli körül a Csónakázó tavat. A tó kitűnő horgászparadicsom, télen pedig, ha befagy, príma korcsolyapálya. A természetbarátok és fotósok számára az itt fellelhető sokszínű élővilág tartogat kincseket.

[tm-pg-gallery id=”3472″][/tm-pg-gallery]

A „megfáradt turisták„ a tóparton lévő  Halászcsárdában tehetnek egy kis pihenőt.

A tó melletti sétányon haladva hamarosa elérjük a Nemzetközi Faszobrász Alkotótelepet és Látogató Központot. A szoborparkban mintegy 60 monumentális méretű , fából készült szobor látható, amelyeket magyar és külföldi művészek alkottak. A városnak is egyéni hangulatot kölcsönöznek a tereken, parkokban felállított, szintén az Alkotótelepen készült szobrok.

[tm-pg-gallery id=”3474″][/tm-pg-gallery]

Visszatérve a városba, nyugati irányban elhaladunk a Városi Sportcsarnok impozáns épülete előtt, és a Piactérre jutunk. Itt hetente 3 alkalommal ( kedd, csütörtök, szombat ) árulják portékájukat az eladók.

[tm-pg-gallery id=”3473″][/tm-pg-gallery]

A Piactérről déli irányban további műemlékek találhatók : az 1930-ban épült Evangélikus templom, valamint az 1940-ben épült Református templom, amely az erdélyi kalotaszegi építészet jegyeit hordozza.

[tm-pg-gallery id=”3477″][/tm-pg-gallery]

Gyönyörű, védett gesztenyesor által övezett úton továbbhaladva Nagyatád legrégibb épületéhez, a Rókus kápolnához jutunk. Előtte kőkereszt, valamint Varga Géza „Elágazó utak fája„ című szobra látható.

A város szélén igazi „Faluvégi kurta kocsma„ hívogatja vendégeit. Muskátlis ablakai, rózsalugas előkertje, kockás terítői letűnt korok hangulatába varázsolnak vissza bennünket.

Keleti irányban, a Kápolna utca végén található a Városi strand, amely szezonálisan üzemel. A mintegy 2000 fő befogadására alkalmas strand feszített víztükrű úszómedencével, élménymedencével, termál- és gyermekmedencével, csúszdával, különböző játék- és sportlehetőséggel várja az ideérkezőket. A strandot modern, minden igényt kielégítő kialakítása, szolgáltatásai, gondozott környezete miatt az ország legszebb és legkellemesebb fürdői közé sorolják.

[tm-pg-gallery id=”3478″][/tm-pg-gallery]

Sétánk végén a Zrínyi utcán végighaladva,míg szebbnél szebb családi házakban gyönyörködhetünk, hamarosan visszaérünk a Hotel Solarhoz.

[tm-pg-gallery id=”3795″][/tm-pg-gallery]

Bizonyára kellemesen elfáradtak, de bízunk abban, hogy sok szép látnivalóval és érdekességgel találkoztak útjuk során.

Köszönjük, hogy velünk tartottak.